Мої сторінки в соціальних мережах

   

Новини
03.02.2024

Відкритий чемпіонат Полтавщини з муай тай: кращі моменти (ФОТО та ВІДЕО)

У спортивній залі університету «Полтавська політехніка імені Ю. Кондратюка» відбулися змагання з таїландського боксу.

Детальніше>>
27.01.2024

Паралімпійська збірна України з волейболу сидячи відновлює форму на Полтавщині (ФОТО)

Збірна України з волейболу сидячи проводить збір у спорткомплексі “Колос” у Решетилівці.

Детальніше>>
13.01.2024

Полтавський Євромайдан: кадри історії (ФОТО)

10 років тому спочатку невеликі зібрання перетворилися на великі мітинги проти авторитарної влади. 

Детальніше>>
Всі новини

Полтава «примагнітила»: Дмитро Комаров розпочав перший тур Україною

У перший день зими відомий телеведучий-мандрівник, автор проекту «Світ навиворіт», яким захоплюються тисячі українців Дмитро Комаров у Полтаві розпочав перший тур Україною.

 

 

Зал Палацу дозвілля «Листопад» ввечері 1 грудня вщент був заповнений шанувальниками Дмитра Комарова. У холі та на сцені для полтавців з коротким номером виступили друзі мандрівника з Нігерії та Конго. Перед зустріччю з шанувальниками Комаров відповів на запитання журналістів «ВПолтаві.інфо» – з чого розпочинався проєкт «Світ навиворіт», які екстремальні ситуації траплялись в експедиціях та які гірські вершини йому вже вдалося підкорити.

 

- Чому вибрали саме Полтаву як місто, звідки стартує тур Україною?

 

- Наша програма відрізняється від всіх інших програм тим, що ми знімаємо не за правилами, не за сценарієм. Тобто, ми не готуємося заздалегідь. І часто багато сюжетів до нас приходять експромтом. Приблизно так я вибрав Полтаву як перше місто. Я не можу пояснити чому. Я тут багато раз був проїздом. Довго ніколи не зупинявся. Досконально з містом не знайомий. Але є якесь внутрішнє тепле відчуття ще з дитинства — Гоголь, Вечори на хуторі біля Диканьки — і чомусь захотілося почати тут. Полтава «пригманітила», якась невидима сила мені сказала «Це перше місто в першому турі». Найбільше мені тут подобаються люди. Кожен раз, коли я проїжджаю, тут відчувається особлива відкритість, доброзичливість. І з полтавцями хочеться спілкуватися, довго розповідати, згадувати... Дуже люблю ваших людей - це найважливіше в кожному місті і кожній країні. Тому, дякую Полтаві за те, що тут такі люди.

 

 

- Якщо можна коротко про тур. Що ще хочете розповісти українцям крім програм, які виходять на каналі?

 

- Найцікавіше залишається за кадром. Як знімається програма силами двох людей — мене і оператора. Маса секретів, особливостей, які не ввійшли в ефір. У нас маса ситуацій, коли ми ризикували життям, коли були на межі. І є ситуації, коли більше нагадують участь в якомусь фантастичному фільмі, тобто не віриться, що з людиною це може статися в реальності. І також я хотів би надихнути людей на подорожі та пояснити, що для того, щоб подорожувати та отримувати від життя масу емоцій і задоволення не обов'язково витрачати великі гроші. Це можна зробити бюджетно. В принципі самостійний мандрівник може бути подорожуючим дуже економно, мати середній бюджет, а може бути мільйонером. І все одно в будь-якому випадку це буде цікавіше, ніж подорож з турфірмою. Це перший тур. До цього ми проводили час від часу епізодичні зустрічі в великих залах. І побачили, що вони викликають великий інтерес в аудиторії, затягуються на 4-5 годин, а потім ще 5-6 годин фотосесії. І в соцмережі пішла величезна кількість запитів. Я коли побачив, що дійсно зашкалює кількість запитів, ми прийняли рішення спробувати.

 

 

- У яких країнах ви вже встигли побувати?

 

- Здається, що такий мандрівник постійно закордоном. Особливість в тому, що я беру одну країну і досконально її вивчаю. Копаюся в ній, вишукую дрібні деталі, на які в інших журналістів не знайдеться часу. В основному експедиція знімається 3 дні або тиждень. А ми 4 місяці знаходимося в одній країні. Тому, як таких країн не дуже багато. 1 сезон — Камбоджа, 2 - Індія, 3 - Кенія, Танзанія, Ефіопія, 4 - В'єтнам, Індонезія, зокрема острів Нова Гвінея, Папуа, 5 - Мексика, Болівія, Куба, 6 - Непал, зараз Японія. Наступний поки секрет. Це буде дика країна, джунглі, племена і джерела нашої цивілізації.

 

- Під час подорожей ви вчите слова складних мов, які не широко поширені, не враховуючи спілкування через перекладача?

 

- Це правило. Наприклад, конічуа - в Японії вітання. Важливо в будь-яку країну, куди приїжджаєш, вивчити 10, 20, 30, 50 слів і їх використовувати, тому що людей це відразу налаштовує на позитив. Особливо, коли мова йде про дикі племена, там, де білих людей практично не бачили. Їм це дуже приємно. Це відразу відкриває двері і допомагає налагодити спілкування.

 

 

- Який бюджет вашої подорожі або однієї програми?

 

- Скільки коштує випуск це все комерційна таємниця телеканалу. Наша подорож по вартості це звичайна подорож двох осіб, які самостійно купили квитки, знімають готелі, орендують автомобіль і просто витрачають на життя гроші. Дуже часто жити навіть дешевше, наприклад, в Індії або Камбоджі, ніж в Україні. Але є витрати, які відрізняються від звичайного туриста. Скажімо, турист не буде платити за знімання якимось героям. А у нас такі герої трапляються, коли ми змушені платити гонорар за знімання. Як правило, це місцеві суперзірки. Наприклад, брат Барака Обами, у якого ми брали інтерв'ю в той час, коли Обама був президентом. Ледве домовився, на превелику силу, дивом вдалося взяти інтерв'ю. Але воно коштувало серйозну копієчку. Не буду оголошувати суму, але це багато мінімальних українських зарплат. У таких випадках йде окрема комунікація з телеканалом. Я уточнюю чи можна заради такого героя... І ми намагаємося оцінити наскільки важливий цей сюжет. Бувають такі герої як, наприклад, в Мексиці вампірша, 98% відсотків татуювання тіла. Вона суперзірка, ми спілкувалися і кажу: «Давайте завтра зробимо інтерв'ю». І воно коштувало грошей. Вона каже: «Ні, не завтра, через півтора місяця в такий-то день». У неї графік розписаний. З Обамою було простіше. Хоча теж торгувалися за ціною.

 

- Подорожі плануєте ще в Україні чи вже закордоном?

 

- Звичайно, країну вибираю тут. По максимуму вивчаю її через інтернет, журнали, книги, телепрограми партнерів, конкурентів. Далі складається приблизний план. Потім приїхали, країна підхоплює і починає нести. Ніколи не буває все за планом. Хоча місцеві гіди намагаються нас направляти за графіком. А я кажу: «Не вийде». У підсумки гіди розуміють, що знімання може тривати годину, а може 4 години або цілий день. Поки я всю свою цікавість не задовольню, не зупинюся. Ми знімаємо по 8 годин відео, з якого лише 5-8 хвилин йде в сюжет. Зате все докладно. Тобто, ми фанатики. Таку роботу таким маленьким колективом люди не роблять. Це справа життя, яке я сам придумав, обожнюю і не уявляю себе в іншому графіку. Я кожен сезон обіцяю собі закрити програму, тому що я втомився, у мене 7 років практично без вихідних. У підсумку, коли я приїжджаю з експедиції, закінчую монтаж, розумію, що мене вже кудись тягне. Виходить суцільний розрив. В Україні мене тягне в подорожі. У подорожах я рахую дні, бо хочу назад в Україну. І ось так ніколи немає спокою.

 

 

- Чи бувають такі знімання, які опинялися під зривом? Як викручуєтеся з ситуацій?

 

- Є небезпека для життя фізична, коли страховка в горах. Тут я довіряюся оператору. Якщо мені потрібно збирати дикий мед і зависнути на висоті 100 метрів над прірвою, то у мене, піднявшись на гору, немає можливості думати про страховки. Я чекаю, коли Саша (авт. оператор Олександр Дмитрієв) в'яже мотузки, я їх не перевіряю. Я сліпо довіряю йому, стрибаю і далі йдемо працювати. За безпеку відповідає Саша. Але бувають ситуації, коли його поруч немає. Наприклад, на Айленд-піку на висоті 6000 метрів я висів на льодовій стіні, підіймався по ній 3 години. Мені здалося, що я помру. Що куртка рухається, серце вискакує, я задихався, завис, під мною 300 метрів вертикальної стіни. Потім відкрилося друге дихання. Альпінізм дуже в житті допомагає. Коли здається, що все вже неможливо, варто зібратися, не здаватися і йти далі. Такі моменти можна проектувати на роботу.

 

- 11 грудня виповнюється 7 років програмі «Світ навиворіт». Хто придумав таку нестандартну назву і з чого все починалося?

 

- Я. Це було у с. Східниця біля Трускавця. 2008 або 2009. Я отруївся після експедиції до Індії. У мене сильно печінка пошкодилась. Мені лікар сказав, що потрібно місяць в Трускавці попити води. Я сказав, що місяць не витримаю. Тільки 2 тижні. А я не можу, я ж лижник, альпініст, мені треба на Драгобрат, а не в Трускавець. Я вже задумав передачу і поїхав розробляти бізнес-план. Зняв собі кімнату під дахом в зрубі, десь 12 кв.м. Як зараз пам'ятаю - за вікном ялинки, сніг, Карпати... Починав з назви, варіантів 70-80 було. Потім з'явилося «Планета навиворіт», «Виворіт планети». А потім з'явилося «Світ навиворіт», ось, все поїхали, все вийде. З назви все починалося. Далі я прописував перші випуски.

 

- Які гірські вершини вам вже вдалося підкорити?

 

- Кіліманджаро - 5895 м, Уайна-Потосі - 6080 м, Айленд-пік в Непалі - 6 189 м, Монблан, найвища точка Європи - 4 807 м, кілька невдалих спроб зійти на Ельбрус через погоду.

 

 

- В анонсі зустрічей сказано, що частина грошей від проданих квитків піде на благодійність. Про яку благодійність йде мова?

 

- Я придумав благодійну ініціативу «чашка кави». Тому що це та дрібниця, яку кожен з нас щодня купує. Не обов'язково чашку кави, а пляшку води, вафельку, печиво, ряжанку. Це все коштує невелику суму грошей. А ось якщо в один день кожен з нас відмовився від цього — і є 100 000 доларів і операція дитині. Збираю гроші в моїх соцмережах - у мене десь 300 000 передплатників в Фейсбуці та півмільйона в Інстаграмі. Дуже добре збираються гроші. Нещодавно до мене приєдналася Надя Дорофєєва. І з її 2 млн передплатників ми стали збирати ще більше коштів. Організатори обов'язково передадуть частину грошей з продажу квитків в цей благодійний фонд. Якусь конкретну дитину ми відправимо на операцію і ви обов'язково дізнаєтеся в моїх соцмережах, включаючи суму. Це ще одна фішка нашого туру. Щоб він приносив і користь. Крім емоцій і спілкування. За підсумками туру якійсь дитині зроблять операцію.

 

 

Більше авторських світлин дивіться у спеціальному матеріалі.

 

Ліна РЕШЕТНИК та Олег ДУБИНА,

спеціально для «ВПолтаві.інфо»

Надіслати запитання
Ваше ім'я

Invalid Input
Email

Invalid Input
Ваше повідомлення

Invalid Input
Останнє з блогу
30.12.2023

2023: життя Полтави у фото

Рік вийшов складнішим, ніж очікувалось, але іншого ніхто й не обіцяв.

Детальніше>>
02.09.2022

Віктор Крайник: вболівальник «Ворскли» зі світлою душею

Полтавщина втратила людину, яка неймовірно любила спорт та ще сильніше «Ворсклу».

Детальніше>>
Читати блог