Мої сторінки в соціальних мережах

   

Новини
03.02.2024

Відкритий чемпіонат Полтавщини з муай тай: кращі моменти (ФОТО та ВІДЕО)

У спортивній залі університету «Полтавська політехніка імені Ю. Кондратюка» відбулися змагання з таїландського боксу.

Детальніше>>
27.01.2024

Паралімпійська збірна України з волейболу сидячи відновлює форму на Полтавщині (ФОТО)

Збірна України з волейболу сидячи проводить збір у спорткомплексі “Колос” у Решетилівці.

Детальніше>>
13.01.2024

Полтавський Євромайдан: кадри історії (ФОТО)

10 років тому спочатку невеликі зібрання перетворилися на великі мітинги проти авторитарної влади. 

Детальніше>>
Всі новини

Ltava Run: чудовий забіг на фоні фотоцензури

Через певний час після годинного забігу, який нещодавно відбувся у Полтаві, стався неприємний випадок.

 

 

«Яка з фотографій моя улюблена? Та, що я збираюся зробити завтра»

(Імоджен Каннінгем)

 

Чим професійний фотограф відрізняється від звичного, якщо, звісно, не рахувати цінність техніки перших? Професіонали заробляють фотографією на життя, а аматори знімають для задоволення.

 

За той час, який я працюю у даній сфері, інколи виникали питання стосовно дотримання авторських прав. Справа у тому, що певні сайти намагалися привласнити авторські світлини, однак все це вирішувалося досить швидко та, в принципі, безпроблемно.

І от нещодавно трапився досить специфічний випадок у житті…

 

9 червня 2018 року. Полтава. Картодром «Лтава». Годинний забіг «Ltava Run Racing». Напевно, одна з найкращих спортивних зйомок за останній час, у чому запорука організаторів дійства. Жодних проблем – отримав справжнє душевне задоволення від зйомки.

 

Однак потім дещо змінилося...

 

У Полтаві є один з найкращих (наче б то не придумано, так справді говорять!) організаторів спортивних заходів Дмитро Геращенко - засновник Центру розвитку особистості «Мрія», марафонець, співорганізатор серії напівмарафонів України.

 

Як я зрозумів з переписки, яка тривала у спільноті Facebook, шанованому пану Геращенко не сподобався занадто великий, на його думку, авторський знак на фото. У свою чергу  я запропонував придбати фоторепортаж, однак шановний пан обурився та почав вимагати видали світлину із собою з даного сайту.

 

 

«…маю неприємні відчуття від того, що ви нахабно прагнете піаритися та продавати свої фото за рахунок образів інших людей. Не хочу приймати в тому участь. Маю інші цінності. Я за авторство. Сам маю інтелект продукти. У вас це занадто.

І ваше прагнення довести мені зворотне збурило таке моє рішення…

…я не є людина Нової Пошти. Це мій партнер, якого я дуже ціную. І впевнений, що на його імені також вам на варто піаритися, виставляючи себе на перший план», - запевняв у переписці чоловік.

 

Ось тут я б хотів би повторити, що я ПРОФЕСІЙНИЙ ФОТОГРАФ, який заробляє своєю роботою на життя. Були вже випадки, коли світлини просто крали, тому нічого не залишилося, як зробити лого більшим.

 

Так треба мені видаляти світлину? У таких випадках краще звернутися до більш досвідчених у таких випадках людей, що я й зробив (персонально та частково через сайт HelpSMI).

 

Клим Братківський (адвокат та магістр з інтелектуальної власності):

 

«Захід відбувався публічно, відкритим способом фотографували, тож вважається, що особа дала згоду, підстав для відкликання згоди немає, тим більше, він в окулярах».

 

Юрій Трачук (Senior Experten Service, патентний повірений. Тренер з рівноправного партнерства IFES, тренер команд народних депутатів Програми РАДА USAID):

 

«Право фотографа та моделі регулюють норми інституту авторського права. Тобто, якщо робота моделі визнається, як творча - та що відповідає критерію творчості - то тоді права можуть належати спільно. Якщо ж ми йдемо не через права інтелектуальної власності, а через поняття права на особисте життя, то маємо зрозуміти і поняття фотознімків у публічному місці. Тут, по-перше, варто розуміти поняття випадковості кадру (не у нашому, виходить, випадку), так і фотофіксацію події (новинного характеру). Такого роду знімки в Україні дозволяється використовувати без згоди особи, обличчя якої зафіксоване на ньому, але лише у формі новини, повідомлення про подію, про участь у ній публічної особи, зокрема. Практика Європейського суду окремо наголошує на обмеженнях для публічних осіб у приватності. Однак, слід розуміти, чи це фото не оголює частини тіла (під час бігу, зокрема), чи не має негативного фону і т.п.».

 

Олена Зайцева (юристка, учасниця Феміністичної освітньої групи «Резистанта»):

 

«…Більшість людей не проти наявності своїх фото у пресі, а футболісти чи інші гравці можуть взагалі вважати це рекламою (команди, своєї особи). Окремі люди можуть бути проти, але це поодинокі випадки, тому масової проблеми немає. Журналісту залишається довести, що особа знала про зйомку і не заперечувала. Для цього достатньо проводити зйомку відкрито, щоб людина очевидно бачила фотографа (не відверталась і не закривала обличчя)».

 

Людмила Василенко (Міністерство інформаційної політики):

 

«Для відповіді на Ваше питання про розміщення фотографії із зображеннями певної людини на персональному сайті необхідно звернутись до  статті 307  Цивільного кодексу України «Захист інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомок».

1. Фізична особа може бути знята на фото-,  кіно-,  теле-  чи відеоплівку  лише  за  її  згодою.  Згода  особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

 

Виникає питання, які ж місця відносяться до публічних (громадських) місць, а які до приватних (місця особистого користування).

 

Ознаки публічних (громадських) місць:

- по-перше можлива присутність осіб, які не належать до членів сім’ї, або близьких знайомих;

- по-друге – це місця, в яких особа не сподівається усамітнитись чи якимось чином відкривати частини свого приватного життя з надією, що цього ніхто не побачить.

До таких місць слід віднести вулиці, площі, людні місця, або ж, наприклад, кімнати для переговорів, робочий кабінет, в якому часто можна зустріти сторонніх осіб.

 

Як правило відкрите фотографування та знімання на відеокамеру в громадських місцях є абсолютно законними, за виключенням деяких випадків:

§  не можна знімати, навіть відкрито, в місцях, які визнані місцями особистого користування, таких як, наприклад, туалети, роздягальні, ванні кімнати;

§  не можна знімати без дозволу в транзитних будівлях, будівлях суду, урядових будівлях і т. д.;

§  не можна знімати на фото чи відеокамеру, якщо своїми діями ви заважаєте працювати міліції, пожежникам, або медичним працівникам;

§  не можна знімати в громадських місцях, які є приватною власністю, якщо наявне попередження про заборону зйомок».

 

Від себе додам, що я ще не чув, щоб спортсмен (у даному випадку бігун) вимагав видалити світлину зі спортивного заходу, у якому він особисто брав участь та був одягнений у футболку із зображенням…головного спонсору найбільших бігових змагань країни – «Нової Пошти».

 

Я знаю, що нічого не порушував. Лише традиційно виконував свою роботу. Лише хочеться, щоб ніхто не заважав її виконувати. Такі ситуації нічого доброго не приносять ні організаторам, ні фотографам.

 

Як не як, це ваш безкоштовний піар, Running club Poltava, Run Ukraine та «Нова пошта»!

 

Олег ДУБИНА,

doa.in.ua

Надіслати запитання
Ваше ім'я

Invalid Input
Email

Invalid Input
Ваше повідомлення

Invalid Input
Останнє з блогу
30.12.2023

2023: життя Полтави у фото

Рік вийшов складнішим, ніж очікувалось, але іншого ніхто й не обіцяв.

Детальніше>>
02.09.2022

Віктор Крайник: вболівальник «Ворскли» зі світлою душею

Полтавщина втратила людину, яка неймовірно любила спорт та ще сильніше «Ворсклу».

Детальніше>>
Читати блог