Мої сторінки в соціальних мережах

   

Новини
03.02.2024

Відкритий чемпіонат Полтавщини з муай тай: кращі моменти (ФОТО та ВІДЕО)

У спортивній залі університету «Полтавська політехніка імені Ю. Кондратюка» відбулися змагання з таїландського боксу.

Детальніше>>
27.01.2024

Паралімпійська збірна України з волейболу сидячи відновлює форму на Полтавщині (ФОТО)

Збірна України з волейболу сидячи проводить збір у спорткомплексі “Колос” у Решетилівці.

Детальніше>>
13.01.2024

Полтавський Євромайдан: кадри історії (ФОТО)

10 років тому спочатку невеликі зібрання перетворилися на великі мітинги проти авторитарної влади. 

Детальніше>>
Всі новини

Найгучніші події спортивного 2013 року на Полтавщині

 

Рік, що закінчується, був насичений яскравими спортивними подіями.

 

 

 

Про найважливіші з тих, які відбулися на теренах області, та про успіхи полтавських спортсменів читайте в Топ-11 найважливіших спортивних подій Полтавщині за рік.

 

 

Футболіст-легенда у ролі тренера

 

У травні на стадіоні «Ворскла» імені Олексія Бутовського відбулося передсезонне зібрання футболістів та тренерського штабу «Ворскли».

Його головною подією стало представлення нового тренерського штабу команди на чолі з відомим у минулому футболістом Василем Сачком.

Ця новина стала справжньою сенсацією у вітчизняному футбольному світі. Багато хто не вірив у тренерський талант Сачка, і цьому було логічне пояснення: новий тренер до цього не займався із жодною професійною командою!

Хвилювання виявилися даремними. «Ворскла» на чолі з Сачком на зимову перерву пішла на високому шостому місці, хоча перед початком сезону футбольні фахівці говорили, що полтавці будуть змагатися за «виживання».

 

Полтавська семиборка – найкраща у світі

 

Влітку полтавська спортсменка Ганна Мельниченко стала чемпіонкою світу в семиборстві. На світовій першості 2013 року у Москві українка залишила всіх своїх суперниць позаду.

В останньому виді програми – бігові на 800 метрів – Ганна показала 7-й час серед усіх спортсменок – 2:09.85. За це вона отримала 967 балів.

А враховуючи, що її головна суперниця Бріан Тейсен Ітон з Канади випередила Мельниченко лише на 8 десятих секунди, то наша співвітчизниця втримала перше місце.

Усього українка набрала 6586 очок, що є її особистим рекордом. Другою стала вищезгадана Ітон (6530), а третьою була Дафні Шипперс із Нідерландів (6477).

Окрім цього спортсменка завершила сезон на першій сходинці в рейтингу IAAF Combined Events Challenge 2013 року.

 

 

Гандбольне піке: смерть президента та невдачі в чемпіонаті

 

Навесні після важкої хвороби пішов із життя президент та головний інвестор «Динамо-Полтава» Іван Матієшин.

Того ж дня на ім’я президента федерації гандболу України Валерія Третьякова надійшов лист про ніби то зняття команди «Динамо-Полтава» з чемпіонату країни у зв’язку з її ліквідацією.

Однак, як виявилося згодом, це рішення було передчасним. Вже через декілька годин сайт динамівців повідомив, що полтавська команда таки продовжить свої виступи в гандбольній Суперлізі.

Через брак коштів команду залишили практично всі її лідери. Зараз клуб балансує на межі вильоту із Суперліги.

 

 

Полтавські футболістки зіграли на чемпіонаті світу

 

У грудні в Іспанії відбувся 4-й чемпіонат світу з футзалу серед жінок. Українська збірна за жеребкуванням потрапила до групи «Б», де її суперницями стали футзалістки Бразилії, Росії, Ірану та Малайзії.

У складі української команди на Мундіалі зіграли футзалістки полтавської «Ніки-ПНПУ» – Валерія Єрмоленко та Євгенія Шаповал. Вони були в усіх матчах збірної та відзначилися забитими м’ячами: Єрмоленко – три, Шаповал – один.

 

 

«Ніка-ПНПУ-2» стала чемпіоном України

 

Восени у Гребінці  завершилася фінальна частина чемпіонату України з футзалу серед команд першої ліги. Протягом трьох днів вісім найсильніших команд зі всієї України боролися за звання чемпіона країни.

На груповому етапі полтавки перемогли в усіх трьох своїх матчах, і тому останній, четвертий, був для них «золотим». Суперницями у фіналі були футзалістки місцевої «Надії», які також пройшли групових етап без очкових втрат.

Перемогу у фіналі турніру здобули полтавки, які не залишили жодного шансу своїм суперницям, забивши у їхні ворота сім сухих м’ячів. «Бронзу» виборола «Багіра» (Красний Лиман), яка переграла харківську ДЮСШ-8 – 5:1.

 

 

Полтавці стали призерами Всесвітньої Універсіади

 

Влітку у російській Казані відбулася Всесвітня Універсіада. Полтавці не залишилися без нагород. Веслувальники Віталій Вергелес, Дмитро Янчук, Денис Камерилов та Едуард Шеметило (двоє останніх є полтавцями – прим.автора) на фініші показали результат 3:37.893 і на півсекунди випередили росіян, які стали другими.

Окрім змагань на байдарках та каное, спортсмени з Полтавщини вибороли нагороду у дзюдо. «Бронза» дісталася Єлизаветі Каланіній з Кременчука.

 

 

Волейболісти Полтавщини вибороли «бронзу» чемпіонату

 

Навесні відбулося протистояння за «бронзу» у рамках вітчизняного волейбольного чемпіонату України, в якому лубенський «Фаворит» протистояв чернігівському «Буревіснику-ШВСМ» і здобув перемогу.

 

 

Полтавка виборола «бронзу» на чемпіонаті світу з бодібілдингу

 

Восени Наталія Іванькова (Куліненко) з Полтави успішно представила Україну на чемпіонаті світу з бодібілдингу

В Україні змагання подібного рівня проходили вперше, тому викликали неймовірний ажіотаж серед глядачів. Самі змагання відбувалися у дев’яти дисциплінах – жіночий бодібілдинг, фітнес, бодіфітнес, бікіні, атлетик-фітнес та фізик, а також чоловічий фітнес, атлетик-фітнес та фізик.

У категорії атлетик-фітнес за перемогу змагалася полтавка Наталія Іванькова (Куліненко), яка у відчайдушній боротьбі із суперницями виборола бронзову нагороду. Слід зазначити, що для спортсменки це був дебют на подібних змаганнях.

 

 

Полтавка втретє довела, що найсильніша у світі

 

Тамара Стенкова завоювала «золото» на першості світу з пауерліфтингу, що проходив у США.

Це третя чемпіонська медаль у скарбничці спортсменки. Нагадаємо, другу золоту медаль Тамара завоювала минулоріч у Польщі.

Нині вона змагалась за перемогу в місті Кіллін, штат Тхас, разом із юнаками та дівчатами, юніорами з усього світу. У першості світу взяли участь більше 200 спортсменів із 26 країн світу. Тома виборювала медаль у категорії юніори (до 23 років) .

Тендітна Тамара Стенкова виступала в категорії до 47 кілограм. У сумі всіх трьох дисциплін паурліфтингу вона набрала найбільше балів – 402,5 кілограма. Позаду залишила сильних конкуренток із Росії та США, що стали відповідно срібною та бронзовою призерками.

 

 

На юніорському чемпіонаті світу з плавання полтавка здобула «золото»

 

Останнього дня літа в столиці Об’єднаних Арабських Еміратів Дубаї на чемпіонаті світу з плавання серед юніорів був розіграний черговий комплект нагород з плавання. На дистанції 200 метрів брасом не було рівних полтавці Вікторії Солнцевій, яка з найкращим результатом змагань (2 хвилини 23.12 секунди) прийшла до фінішу першою.

«Срібло» дісталося ще одній українці Анастасії Малявіній – 2:27.46.

Слід зазначити, що «золото» – не єдина нагорода  на цих змаганнях спортсменки, яка є вихованкою спортивного класу гімназія «Здоров’я» №14. Раніше вона вже завойовувала «срібло» на дистанції 50 метрів брасом та «бронзу» на стометрівці.

 

 

Полтавські параліомпійці – лідери за кількістю медалей на Чемпіонаті світу-2013

 

Збірна України стала абсолютним лідером на чемпіонаті світу з плавання серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату та вадами зору. Полтавські паралімпійці – лідери за кількістю медалей. Нагадаємо, проходив чемпіонат з 12 по 18 серпня у Монреалі.

 

Серед спортсменів з найбільшою кількістю медалей української збірної відзначилися два полтавці – Дмитро Виноградець (7 золотих, 1 срібна, 1 бронзова та Євген Богодайко (3 золотих і 3 бронзових).

 

Олег ДУБИНА

Надіслати запитання
Ваше ім'я

Invalid Input
Email

Invalid Input
Ваше повідомлення

Invalid Input
Останнє з блогу
30.12.2023

2023: життя Полтави у фото

Рік вийшов складнішим, ніж очікувалось, але іншого ніхто й не обіцяв.

Детальніше>>
02.09.2022

Віктор Крайник: вболівальник «Ворскли» зі світлою душею

Полтавщина втратила людину, яка неймовірно любила спорт та ще сильніше «Ворсклу».

Детальніше>>
Читати блог