Мої сторінки в соціальних мережах

   

Новини
03.02.2024

Відкритий чемпіонат Полтавщини з муай тай: кращі моменти (ФОТО та ВІДЕО)

У спортивній залі університету «Полтавська політехніка імені Ю. Кондратюка» відбулися змагання з таїландського боксу.

Детальніше>>
27.01.2024

Паралімпійська збірна України з волейболу сидячи відновлює форму на Полтавщині (ФОТО)

Збірна України з волейболу сидячи проводить збір у спорткомплексі “Колос” у Решетилівці.

Детальніше>>
13.01.2024

Полтавський Євромайдан: кадри історії (ФОТО)

10 років тому спочатку невеликі зібрання перетворилися на великі мітинги проти авторитарної влади. 

Детальніше>>
Всі новини

Від Скіфії до Русі: на Полтавщині відкрили новий туристичний маршрут (ФОТО)

Відтепер поціновувачі історії та подорожей зможуть поближче познайомитися з давньою історією регіону.

 

 

Історія Полтавського краю, яка налічує тисячі років, має великий туристичний потенціал. З кожним роком з’являються все більше різних туристичних маршрутів, які охоплюють значні території області. З одним з таких нещодавно ближче познайомилися представники місцевих ЗМІ, а також туризму.

 

Маршрут під назвою «Від Скіфії до Русі» розтягнувся на 125 кілометрів, охоплюючи відомі пам’ятки історії у Опішному та на Котелевщині.

 

За словами директора Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації Валентини Вождаєнко, протяжність маршруту за останніми підрахунками складатиме близько 12 годин:

 

«Археологія може бути цікавою для туриста. Коли людина занурюється у глибину історії, то починає по-іншому сприймати свою державу. Для чого потрібний цей маршрут? Що притягнути на нього навчальні заклади. Коли школярі та студенти почнуть любити цей край та його історію, яка не є вигаданою, багато що може змінитися. Це перший за такою масштабністю археологічний маршрут на Полтавщині. Він включає Полтаву, Опішню, Глинськ та Більське городище».

 

Відправною точкою стартової подорожі новим маршрутом став пам’ятник «Шведам від шведів» — великий гранітний камінь, встановлений у 1909 році села Побиванка, недалеко від північної межі поля Полтавської битви.

 

 

За 310 році до вказаного військового протистояння на цій самій землі відбулася не менш відома битва, яка ввійшла до історії під назвою «Битва на Ворсклі».

 

 

12 серпня 1399 року у вирішальному протистоянні зійшлися війська Золотої Орди та східноєвропейського союзу в складі сил Литовсько-Руської держави, Польщі, Тевтонського Ордену, Молдавії і Волощини, а також татар Тохтамиша.

 

«На початку першого тисячоліття до нової ери територія нашого краю була добре обжита стародавніми поселеннями. Ці життєдайні простори лісостепу вже тоді були неймовірно придатними для життя», – розповів директор Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олександр Супруненко.

 

Однією з родзинок маршруту є Музей мистецької родини Кричевських, розташований у історичній будівлі – будинку Кричевського-Лебіщак, який 102 роки тому збудували за проектом архітектора Василя Кричевського та технолога-кераміста Юрія Лебіщака.

 

 

Слід відзначити, що свого часу тут працювали відомі постаті української культури, найвидатніші творці й діячі вітчизняного гончарства. Нині у Музеї експонуються графічні й живописні твори Василя Кричевського, Галини Кричевської-Лінде, Оксани Лінде де Очоа та інших митців.

 

«Із самого початку цей будинок призначався для гончарної школи. Тут знаходився Опішнянський гончарний показовий пункт Полтавського губернського земства. Першим завідувачем школи був Юрко Лебіщак, який керував будівництвом цього будинку», – розповів завідувач музею мистецької родини Кричевських Антон Плохой.

 

Курган «Розрита могила» – ще одна з родзинок подорожі, яка розташована на Котелевщині.

 

«Його площа становить 2,6 гектара. У історичний джерелах про «Розриту могилу» вперше згадується у 1857 році. Тоді архієпископ Охтирських та Харківський Філарет написав книгу, у якій згадується про те, що місцеві люди називали цю територію шведським містечком. Чому? Скоріш за все під час Полтавської битви 1709 року тут перебувала артилерія шведів та склади фуражу»,  – зізналася науковий співробітник комунальної установи ІКЗ «Більськ» Лариса Орхіменко.

 

 

Олег ДУБИНА,

спеціально для «Новин Полтавщини»

Надіслати запитання
Ваше ім'я

Invalid Input
Email

Invalid Input
Ваше повідомлення

Invalid Input
Останнє з блогу
30.12.2023

2023: життя Полтави у фото

Рік вийшов складнішим, ніж очікувалось, але іншого ніхто й не обіцяв.

Детальніше>>
02.09.2022

Віктор Крайник: вболівальник «Ворскли» зі світлою душею

Полтавщина втратила людину, яка неймовірно любила спорт та ще сильніше «Ворсклу».

Детальніше>>
Читати блог