Мої сторінки в соціальних мережах

   

Новини
03.02.2024

Відкритий чемпіонат Полтавщини з муай тай: кращі моменти (ФОТО та ВІДЕО)

У спортивній залі університету «Полтавська політехніка імені Ю. Кондратюка» відбулися змагання з таїландського боксу.

Детальніше>>
27.01.2024

Паралімпійська збірна України з волейболу сидячи відновлює форму на Полтавщині (ФОТО)

Збірна України з волейболу сидячи проводить збір у спорткомплексі “Колос” у Решетилівці.

Детальніше>>
13.01.2024

Полтавський Євромайдан: кадри історії (ФОТО)

10 років тому спочатку невеликі зібрання перетворилися на великі мітинги проти авторитарної влади. 

Детальніше>>
Всі новини

2114 днів Василя Сачка у «Ворсклі»: найпам'ятніші миттєвості та враження (ФОТО)

Екс-футболіст клубу, який саме у Полтаві здобув найвищі свої досягнення у кар'єрі, вже як тренер залишив  неоднозначний слід в історії «зелено-білих».

 

 

Будь-яка історія колись має закінчуватися. Ще 3-4 роки тому здавалося, що Василь Сачко ще довго керуватиме «Ворсклою». Хоча вже тоді полтавський клуб почав відчувати перші відблиски фінансових проблем, які зараз чи не кожного дня нагадують про себе.

За цей час найбільшим досягненням тренера стало 3-е місце в чемпіонаті України за підсумками сезону 2017/18. Це дозволило команді вдруге в історії вийти в груповий етап Ліги Європи. Всього при Сачко команда тричі брала участь у єврокубках.

 

Цей сезон команда провалила, втративши навіть теоретичні шанси поборотися за ТОП-6. У будь-яких невдачах команди головним винуватцем є тренер, тому Василю Сачку прогнозовано вказали на двері.

Кожен сам може охарактеризувати для себе діяльність Василя Вікторовича на посаді головного тренера «Ворскли». Я ж зараз хочу розповісти про власні враження від Сачка-тренера, з якими мені неодноразова випадало стикатись по роботі.

 

Борги та тактика

 

Коли Сачко прийшов до керма полтавців, «Ворскла» не мала проблем у фінансовому плані, чого не скажеш про гру команди. Середина таблиці не радувала керівників клубу, які прагнули повернутися до зони єврокубків.

 

 

Прихід молодого тренера у червні 2013 року додав нового подиху команді, і, здавалося, попереду безпроблемне майбутнє. Все добре було протягом двох сезонів, доки приблизно через два – три місяці після вбивства президента «Ворскли» Олега Бабаєва (24 липня 2014 року) почала з’являтися інформація, що у клубі є затримки по зарплаті. 

 

Тривалий час Сачко тримався та робив все для того, аби всім здавалося, що у клубі нічого не змінилося стосовно фінансів. Однак з кожним роком робити це було все складніше – команду із середини роз’їдали проблеми.

 

 

У тактичному плані він не любив ризикувати, тому команда тривалий час грала по одному сценарію, що не могло сподобатися журналістам та вболівальникам. Час вимагав змін у тактиці та підготовці клубу, але цього не відбувалося. Однак незважаючи на ці фактори, «Ворскла» при Сачку тричі грала у єврокубках (драматичний матч з «Жиліною» полтавців не скоро забудуть) та здобула «бронзу» 2018 року.

 

Журналісти

 

Починаючи з 2015 року я 8(!) разів намагався взяти інтерв’ю у Василя Сачка, однак кожного разу були різні відмовки типу «звісно, але через прес-службу», «сьогодні не можу», «я не знаю такого видання» тощо (правда, це не стало на заваді проханню видалити авторське фото з ним у головній ролі, що не сподобалася, передане мені через прес-службу клубу).

 

 

Як потім стало відомо, такі проблеми були у більшості журналістів, причому навіть з національних телеканалів (колись трапився навіть випадок, коли Сачка по незрозумілій причині розгнівало прохання прокоментувати результат товариського матчу). 

Мені невідома причина такої нелюбові до мене особисто та певної частини колег, однак, наприклад, з його попередником - Миколою Павловим, у мене особисто ніколи не виникало жодних проблем у спілкуванні. Так, Микола Петрович – чоловік з характером, але якщо він не міг чи не хотів розмовляти – говорив це прямо, а не придумував щось.

 

 

«Ми не Барселона…»

 

Вислів, який став крилатим серед представників полтавських ЗМІ, вперше прозвучав 29 березня 2014 року. Насправді, він виглядав як «Ми не Барселона, ми – «Ворскла». Все б нічого, якби Сачко це сказав не на одній прес-конференції, а на декількох поспіль, через що «Ми не Барселона…» тепер міцно асоціюється саме із періодом роботи Сачка у Полтаві.

 

 

Прес-конференції

 

Їх всі Василь Сачко розпочинав практично однаково («Ми сьогодні грали проти сильної команди…»), проходили вони практично завжди одноманітно, та, за словами одного з місцевих журналістів, «нудно до безтями».

 

 

Лише одного разу екс-керманич «Ворскли» ледь не зірвався. Сталося це 2 квітня 2016 року після домашнього матчу зі кам’янською «Сталлю» (0:0).

 

Тоді відбулася невеличка словесна перепалка між тренером «Ворскли» та місцевим фотографом Григорієм Бассом, яка, насправді, розпочалася не з вини Сачка.

 

 

P.S. Незважаючи на особливості свого характеру та стратегії, Василь Сачко залишив хоч і неоднозначний, але помітний слід в історії «Ворскли», однак щоб рухатися далі і клубу, і самому тренеру слід зараз обрати окремі шляхи. Помилки тренерського штабу – не більше 50% від загальної невдачі полтавців цьогоріч. На моє глибоке переконання, ні Маркевич, ні Кривенцов, ні Санжар не зможе повернути клуб у боротьбу за найвищі місця без реальної виплати ВСІХ боргів гравцям. Та дотримання обіцянок. Лише так – і ніяк по-іншому.

 

Василю Вікторовичу бажаю відпочити, «перезавантажитися» та за можливості пройти стажування у якомусь з європейських клубів. Це допоможе не повторювати старі помилки та знайти успішний новий шлях у футболі. На що Василь Сачко, впевнений, заслуговує.

 

І на звершення підсумковий авторський фоторепортаж з матчів "Ворскли" періоду Василя Сачка у якості головного тренера.

 

 

До речі, у одному з останніх матчів полтавці у меншості зіграли у нічию з "Десною".

 

Олег ДУБИНА

Надіслати запитання
Ваше ім'я

Invalid Input
Email

Invalid Input
Ваше повідомлення

Invalid Input
Останнє з блогу
30.12.2023

2023: життя Полтави у фото

Рік вийшов складнішим, ніж очікувалось, але іншого ніхто й не обіцяв.

Детальніше>>
02.09.2022

Віктор Крайник: вболівальник «Ворскли» зі світлою душею

Полтавщина втратила людину, яка неймовірно любила спорт та ще сильніше «Ворсклу».

Детальніше>>
Читати блог