Мої сторінки в соціальних мережах

   

Новини
03.02.2024

Відкритий чемпіонат Полтавщини з муай тай: кращі моменти (ФОТО та ВІДЕО)

У спортивній залі університету «Полтавська політехніка імені Ю. Кондратюка» відбулися змагання з таїландського боксу.

Детальніше>>
27.01.2024

Паралімпійська збірна України з волейболу сидячи відновлює форму на Полтавщині (ФОТО)

Збірна України з волейболу сидячи проводить збір у спорткомплексі “Колос” у Решетилівці.

Детальніше>>
13.01.2024

Полтавський Євромайдан: кадри історії (ФОТО)

10 років тому спочатку невеликі зібрання перетворилися на великі мітинги проти авторитарної влади. 

Детальніше>>
Всі новини

Ліга Чемпіонів: від мрії до фіналу (ФОТО + ВІДЕО)

Розповідь про роботу на фіналі головного футбольного клубного турніру Європи.

 

 

Поки найсильніші футбольні збірні готуються до Мундіалю, вболівальники європейського континенту з не меншим нетерпінням чекали вирішального матчу Ліги Чемпіонів UEFA (Champions League Final). Цьогоріч до фіналу (26 травня) дійшли «королівський» мадридський «Реал» та чи не найголовніша несподіванка змагань – англійський «Ліверпуль».

 

Провести вирішальне протистояння довірили столиці України – Києву та НСК «Олімпійський», який за свою історію бачив сотні зіркових матчів, серед яких фінал «Євро – 2012».

За два дні до цього на іншому стадіоні столиці, «Динамо», німецький «Вольфсбург» та французький «Ліон» мали визначити володаря Кубка Чемпіонів серед жінок (UEFA Women's Champions League).

 

Обидва матчі були особливими – вперше довелося працювати на матчах найвищого клубного рівня. Про особливості роботи на футбольних матчах європейського рівня, цікавинки київських фіналів, а також про те, як стати частиною великого футбольного свята піде мова далі.

 

Досвід

 

Починаючи з 2011 року, довелося працювати на більше, ніж 300 футбольних матчах різних рівнів, включаючи 6 ігор Чемпіонату Європи 2012 року та Суперкубок UEFA 2015 року (Тбілісі, Грузія). Фінал Ліги Чемпіонів – ще одна висота не менш значущого рівня, шлях до якого розпочався з процесу акредитації.

 

FAME

 

Все розпочинається з Football Administration Management Environment або F.A.M.E. – бази даних працівників ЗМІ, які працюють на вирішальних змаганнях турнірів під егідою UEFA.

 

Аби потрапити до бази слід бути дійсним журналістом/фотокореспондентом: мати чинне посвідчення, а також опубліковані у засобах масової інформації (газети, сайти тощо) роботи. Все це слід скопіювати, внести до системи та оновлювати по мірі необхідності.

Якщо все нормально – стаєш учасником своєрідного медійного пулу, який у свою чергу надає право надалі подавати заявки на участь в інших заходах під егідою UEFA.

 

Водночас слід зауважити, що вказані вимоги відносяться лише до фіналів клубних змагань UEFA, жеребкування групового етапу клубних змагань UEFA і фінальної стадії ЄВРО, чемпіонатів Європи серед молоді, чемпіонатів Європи серед жінок та футзального ЄВРО.

 

Процедура акредитації на інші різновиди подій (кваліфікація Ліги Європи, Ліги Чемпіонів тощо) проходить виключно через прес-служби клуба – господаря матчу.

 

Процедура акредитації

 

Подати свої заявки на жіночий та чоловічий фінали можна було з ночі 3 квітня по 00.59 4 травня. Листи - підтвердження з UEFA, що надійшли 8-9 травня, мали наступний вигляд:

 

 

Насправді вказана процедура не змінюється вже багато років, цього разу також нічого незвичного не було.

 

Ближче до самих матчів надходить ще одне підтвердження (Accreditation Request CONFIRMED), але вже з присвоєним номером акредитації (Accreditation ID), яка у свою чергу буде вибита на самому підтверджувальному посвідченні (акредитації).

 

 

 

 

Accreditation center

 

Напередодні матчів слід було забрати свою акредитацію у спеціально відведених для цього місцях: першому поверсі D'Fleur Club (відомий столичний нічний клуб, перший поверх якого тимчасово переробили під вимоги UEFA, пов’язані з жіночим фіналом) та Палац спорту (під час Євро-2012 саме тут розміщалася своєрідна база журналістів та фотографів – прим.автора).

 

 

 

При подачі заявки слід було враховувати:

 

- паспортні дані (слід правильно та без помилок все вказувати, тому що в іншому разі можуть виникнути значні проблеми);

 

- акредитацію отримуєш особисто, система «друг забере» не пройде.

 

Якщо говорити за себе, то я оформлявся за допомогою закордонного паспорта. Чому не через звичний? Це рятує від можливих проблем при перекладі ініціалів.

 

«Ну нарешті свій! Вам пощастило, у вас все правильно з документами. Ви навіть не уявляєте скільки у наших (українців) помилок в документах», - розповіла одна з волонтерів, яка працювала у Палаці спорту.

 

 

Загалом при оформленні практично не було проблем, однак траплялися затримки. Спочатку приблизно 15 хвилин довелось зачекати у D'Fleur Club через нібито проблеми при передачі даних, та майже годину (!) у черзі наступного дня біля Палацу спорту.

 

 

 

Бонусом для акредитованих на фінали був безкоштовний проїзд у столичному метро.

 

Photo Priorities

 

На київському фіналі Ліги Чемпіонів працювало орієнтовно 185 фотографів з різних країн світу. Перед грою їх поділили на три категорії пріоритету. Іншими словами чим вище ти у цьому рейтингу – тим краще місце для роботи біля поля можеш обрати.

 

 

Слід відзначити, що до вказаного розподілу не потрапляють представники найвідоміших фотоагентств як то Getty Images, найкращі місця для яких заброньовані заздалегідь.

 

Перед самою грою разом з працівниками UEFA фотографи обирали місце за полем, яке протягом гри було закріплене за ними. Його надалі неможливо було змінити.

 

 

Кожне таке місце було обладнено стільцем, кабелем для інтернету та розеткою. 

 

Перед самою грою фотографам провели інструктаж, розповідаючи про правила роботи.

 

 

 

Робота на стадіоні

 

І на «Динамо», і на НСК «Олімпійський» створили всі умови для повноцінної роботи фотокореспондентів.

 

 

На обох спортивних аренах були відведені спеціальні кімнати для фотографів та журналістів, обладнані розетками та кабелями для виходу в Інтернет. Звісно, був ще й WI-FI, однак з ним частенько виникали збої через велике навантаження.

 

 

Media Cafe

 

Також на стадіонах знаходилися спеціальні місця для безкоштовного харчування представників ЗМІ.

 

 

 

Втамувати голод можна було за допомогою розморожених салатів, бутербродів, сандвічів, фруктів та бананів. На солодке – мафіни з кокосом.

 

Звісно, не обійшлося без спонсорів – Pepsi, Fanta, 7UP, Mirinda та холодного чаю Lipton було вдосталь. Також у незначній кількості можна було знайти відсутній у магазинах країни Gatorade – популярний у Західній Америці спортивний напій для відновлення рідини в організмі.

 

Окрім цього вже після завершення матчу працівники кафе відкривали холодильники з пивом Heineken (0,33) – ще одного спонсору ЛЧ.

 

 

P.S. Все безкоштовне!

 

Canon та Nikon

 

Жодна світова спортивна подія не проходить без титанів світу фотографії. Фінал Ліги Чемпіонів не став виключенням – і Canon, і Nikon надіслали до столиці України своїх фахівців.

 

 

Якщо говорити про Canon, фотоапаратами якого користуюсь вже майже десятиліття, то техніку відповідної марки можна було здати на безкоштовну чистку або ж фахівці компанії могли провести незначні ремонтні роботи.

 

Наприклад, раніше мій об’єктив 70-200L мав кілька дефектів у вигляді люфтів на корпусі, але після декількох годин у сервісному центрі їх наче й не було:)

 

 

Головною ж родзинкою була оренда фототехніки, знайома ще з Євро-2012. Однак тоді на теренах нашої країни ще не було CPS (Canon Professional Services - фірмова програма діагностики та ремонту). Якщо коротко, то фотограф міг стати власником ТОП-техніки (але лише на один матч, після якого її слід повернути!), включаючи флагмана компанії Canon - 1D X Mark II та якогось довгофокусного телеоб’єктиву (діапазон - 400 мм та більше). Мені ж дістався 5D Mark IV, про що я, відверто кажучи, жодної хвилини не жалкував. Хоча ні ... пожалкував, що повернув назад:)

 

Фан-зона

 

У день жіночого фіналу (24 травня) на Хрещатику відкрилася головна фан-зона Фіналу Ліги, яку протягом наступних трьох днів відвідали десятки тисяч вболівальників.

 

 

По акредитації пускали без проблем, однак прогнозовано на вході обшукували рюкзак.

 

У самій фан-зоні було багато чого цікавого, однак найбільше сподобалась Champions Gallery – своєрідні ворота у минуле Ліги Чемпіонів. Тут можна було побачити світлини історичних миттєвостей турніру, футболки гравців з авторськими підписами, а також м’ячі, які ввійшли до історії змагань.

 

 

Також можна було сфотографуватися з трофеями Ліги Чемпіонів. Щоправда, черга до трофеїв постійно була великою.

 

 

Не менше вболівальників приходило на зустрічі із зірками футболу минулих років. На фото справа Владімір Шміцер - автор голу у легендарному фіналі Ліги Чемпіонів 2005 року.

 

 

І на останок трішки про фірмовий фан-шоп. У ньому можна було придбати атрибутику обох фіналів Ліги, щоправда, для значної частини українців ціни були «кусючими». Для прикладу, офіційні м’ячі коштували 4500 грн, його маленька копія – 500 грн, чашка – 350 грн, подушка – 1000 грн, футболки – 1100-2900 грн, кепка – 850-1000 грн та шарфи – 750 грн.

 

 

Чи лякали такі ціни вболівальників? Жодним чином. Скільки не був поряд – постійно спостерігалися черги.

 

Підсумок

 

Фінал Ліги Чемпіонів – справжній виклик для будь-якого фотографа. Саме на таких матчах можна побачити той рівень, на якому ти знаходишся, та власні недоліки, які слід усунути для руху вперед.

 

 

Якщо Вам випав шанс працювати на такому рівні – не зволікайте. Немає різниці, у якій саме країні проходитиме гра – беріть гроші та вперед. Іншого шансу може вже більше не бути, а ось спогадів та вражень залишиться на все життя.

 

P.S.

 

Велика кількість англійських вболівальників після програшу «Ліверпуля» ночували на … центральному залізничному вокзалі (Київ-Пасажирський). Такого «сонного царства» місцеві, напевно, ще не бачили:)

 

 

Окрема історія - їх спів під час матчу. Це щось неймовірне....!

 

 

Читайте також:

 

Як «Ліон» у Києві завоював жіночий Кубок Чемпіонів (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

Фани «Реала» та «Ліверпуля» в очікуванні київського фіналу Ліги Чемпіонів (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

Фінал Ліги Чемпіонів у Києві: як це було (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

Історія, футбол та зірки: якою була фан-зона фіналу Ліги Чемпіонів у Києві (ФОТО та ВІДЕО)

 

Олег ДУБИНА,

doa.in.ua 

(фото та відео автора)

Надіслати запитання
Ваше ім'я

Invalid Input
Email

Invalid Input
Ваше повідомлення

Invalid Input
Останнє з блогу
30.12.2023

2023: життя Полтави у фото

Рік вийшов складнішим, ніж очікувалось, але іншого ніхто й не обіцяв.

Детальніше>>
02.09.2022

Віктор Крайник: вболівальник «Ворскли» зі світлою душею

Полтавщина втратила людину, яка неймовірно любила спорт та ще сильніше «Ворсклу».

Детальніше>>
Читати блог